ECO HOUTHAARDEN & STOOKADVIES

25/02/2022 wetgeving

HOUT ALS FOSSIELE BRANDSTOF: DE TOEKOMST

Hout is een hernieuwbare energiebron. Bomen hebben CO2 nodig om te kunnen groeien en geven O2 (zuurstof) af door fotosynthese. De allernieuwste houthaarden hebben een perfecte verbranding en zijn door hun minimale uitstoot CO2 neutraal

 

ECO HOUTHAARDEN - GREEN DEAL

Deze deal zorgt ervoor dat enkel nog de allernieuwste houthaarden, met aangepaste productie in 2022, kunnen worden verkocht.  Zij staan ten dienste van het milieu en garanderen een minimale fijnstof uitstoot wegens optimale verbranding. De belangrijkste en meest vooruitstrevende fabrikanten van houthaarden hebben deze deal mee ondertekend. Hun volledig assortiment heeft een bijzonder hoge kwaliteit en voldoet aan alle voorwaarden.  ABC-Haarden is een premium dealer van deze merken!

 

Wat maakt deze deal zo uniek?

Innovatief haardconcept : de haarden worden op een innovatieve manier geproduceerd die zorgt voor een schone verbranding en een zeer minimale fijn stof uitstoot nl. 20-27 mg, afhankelijk van de grootte van de toestellen. 

 

Hoe bekomt de fabrikant dit performant verbrandingssysteem?

-Rookomleidingsplaat: een luchtspoelsysteem zorgt voor een natuurlijk en ideaal filtertechniek waarbij de propere deeltjes uitgestoten worden en de vuile deeltjes omgeleid worden om nogmaals te verbranden. 

-Volledig dicht : wanneer het raam van de haard naar beneden is, is de haard ook volledig dicht. Er wordt enkel verse buitenlucht gebruikt en het toestel trekt geen extra lucht meer aan vanuit de ruimte. Zo kan de verbranding perfect door het toestel zelf geregeld worden, wat leidt tot een propere/zuivere verbranding en veroorzaakt dit geen problemen met de blower test (luchtdichtheidstest van de woning).  Hiervoor moet het toestel dan ook perfect worden aangesloten tijdens de installatie ,wat een specifieke kennis inhoudt. ABC Haarden heeft eigen opgeleide mensen in dienst waardoor wij dan ook een perfecte plaatsing garanderen.

-Branderkamer 4 mm dik: hierdoor wordt de warmte langer vastgehouden, is er minder verbruik van hout, ontstaat er een optimale verbranding en is er zeer weinig fijnstof uitstoot. (sommige merken hebben slechts een dikte van 2à3 mm)

-Automatische verbranding: Sommige houthaarden verbranden automatisch waardoor de haard anders, zuinig en ecologisch brandt. Dit toestel heeft 2 meetsondes die zorgen voor een constante t° en pascal meting en de verbranding wordt automatisch aangepast aan de houtsoort, regelt de zuurstoftoevoer etc.  Dus geen extra stookwerk, enkel hout erin brengen en genieten!

 

WIST JE DAT HOUTHAARDEN TEGEN 2030 DE HELFT MINDER SCHADELIJKE STOFFEN MOETEN UITSTOTEN DAN IN 2016? Dat zijn de Vlaamse overheid, houtkachelsector en milieuverenigingen overeengekomen in de ‘Green Deal Huishoudelijke Houtverwarming.

Bij aanschaf van een nieuwe houthaard dient gelet te worden op het rendement en de uitstoot van fijn stof. Bij een oudere houthaard (5 jaar of ouder) is het aan te raden om dit tevens te bekijken, zodat duidelijk is of de haard voldoet aan de nieuwe wetgeving. Als dit niet het geval, zoals dat bij een traditionele 'open' haard te allen tijde het geval is, is het noodzakelijk om de huidige situatie aan te pakken.

Er zijn twee oplossingen om het “probleem” op te lossen:

-De huidige situatie verwijderen of niet meer gebruiken.

-Bestaande situatie aanpassen met een nieuwe houthaard:

Bij een vrijstaande houtkachel dient deze losgekoppeld te worden van het bestaande kanaal en vervolgens kan er vrij gemakkelijk een nieuw model op dezelfde manier geïnstalleerd worden. Dit zou eventueel tevens een hangend model kunnen zijn, omdat de aansluiting hetzelfde is. Eventueel is er tevens de mogelijkheid om een inbouwhaard te nemen. Hieronder meer daarover.

Bij een traditionele open haard zijn er twee mogelijkheden:

-De makkelijkste is om te kiezen voor een inzethaard, omdat hier niet of nauwelijks hak- en breekwerkzaamheden aan te pas komen. Hierbij is het raadzaam om een model te kiezen dat net iets kleiner is dan de bestaande opening, zodat deze hier gemakkelijk in kan worden geschoven en afgewerkt kan worden door middel van de bestelbare afwerkkaders.

-Wanneer hier geen mogelijkheid voor is (welke kans zeer klein is) of de huidige schouw niet meer volstaat en je wel een schouw/ombouw wilt, kan er worden gekozen voor een inbouwhaard. In dit geval is het noodzakelijk om gehele schouw te verwijderen en deze inclusief de nieuwe inbouwhaard opnieuw op te bouwen. Hierbij ontstaat vrijwel dezelfde situatie, echter is het rendement met gemak drie- tot viermaal hoger. Daarnaast zijn er veel meer opties mogelijk dan met een inzethaard. Zo is het mogelijk om te kiezen voor een liftdeur, kan bepaald worden van welke zijden het vuurzicht te bewonderd dient te worden en hoeft er geen rekening te worden gehouden met bepaalde afmetingen.

 

 

WIST JE DAT JE NA HET ISOLEREN VAN JOUW OUDE WONING DE LUCHTTOEVOER VAN DE BESTAANDE HAARD MOET CONTROLEREN?

Indien de verse lucht, nodig voor de houtverbranding, uit de woonruimte wordt genomen (en niet van buitenaf) dan bestaat de mogelijkheid dat er geen voldoende zuurstof meer aanwezig is. Bij het isoleren worden alle kieren en spleten gedicht waardoor er via deze weg geen verse lucht meer in de woning komt en er tijdens het branden van de haard CO vergiftiging zou kunnen optreden.

De 'nieuwe' haarden werken op een andere manier: de verse buitenlucht komt via een buis rechtsreeks in de haard terecht. Ook verloopt het brandproces anders. De gassen worden meerdere keren opgenomen in de verbranding waardoor er propere lucht uit de schouw komt.

 

 

BELANGRIJK STOOKADVIES

Juist stoken zorgt voor 70% minder fijn stof uitstoot: de Zwitserse stookmethode 

Gebruik droog hout met een vochtpercentage tussen 15 à 20%.

Zet de luchttoevoer helemaal open.  Leg de houtblokken kruislings op elkaar, dan dikke blokken naar dunne blokken.

Boven op het hout leg je kruislings wat kleine aanmaakhoutjes met daar bovenop één of twee aanmaakblokjes, die je vervolgens aansteekt.

Breng het raam van de haard naar beneden tot op een kier, met enkele cm open onderaan, en dit gedurende 5 min. Dit zorgt voor extra luchtaanvoer bij de aanmaak waardoor het glas properder blijft.

Als het aanmaakhout goed vlam heeft gevat, sluit u de deur.  Langzaam zal het vuur naar beneden trekken en de grote blokken die onderaan de stapel liggen aansteken, tot u een prachtig vlammenspel ziet.

Het hout krijgt pas vuur wanneer er werkelijk vuur is. Op die manier is er tot 70% minder fijn stof tijdens de aanmaakfase en zorgt u ervoor dat u al vanaf het begin een bijna volledige verbranding krijgt.

In de praktijk komt bij de traditionele manier van stoken meer rookoverlast voor. Het vuur wordt aangemaakt door het plaatsen van de aanmaakblokjes onderaan de houtblokken waardoor er gedurende de eerste 15 minuten veel rook ontstaat.

Met de Zwitserse stookmethode beperk je de overlast doordat je het vuur rustig opstart. 

Op deze manier geniet je op een verantwoorde manier van jouw houthaard!

.

.

INSPIRATIE

Ontdek onze houthaarden via http://www.abc-haarden.be/nl/haarden/types/houthaarden

Welke haard is de beste keuze

Bij de keuze van haard – op gas of hout – moeten we ons een aantal vragen stellen rekening houdend met uw specifieke situatie:

1. Wat is het vermogen van het toestel? icon vraag

Bij de keuze van een haard - gas of hout - moet rekening gehouden worden met het vermogen van het toestel. Dit wordt berekend a.h.v. het aantal m3 van de woonruimte en de isolatiewaarde van de woning. De meeste woningen zijn voorzien van een CV en de haard dient er enkel als bijverwarming. Bijgevolg heeft een gemiddelde woonkamergrootte slechts 3 à 4 kW nodig om de ruimte te verwarmen.

2. Kiest u voor een open of een gesloten verbrandingssysteem? icon vraag

Daarnaast is de keuze voor een open of gesloten verbranding net zo belangrijk.

Een open verbranding is de benaming voor het systeem waarbij de lucht die nodig is voor de verbranding ofwel rechtstreeks van buitenaf ofwel uit de ruimte wordt gehaald. Houthaarden hebben altijd een open verbrandingssyteem en vereisen een goede ventilatie van de woning.  Indien de woning uitgerust is met een 'balansventilatiesysteem' moet er gewerkt worden met een buitenluchtaansluiting. De aangevoerde verse lucht wordt na verbranding afgevoerd via één enkele rookgasafvoer.  Tevens moet je er rekening mee houden dat de afvoer van een houthaard altijd naar boven moet en zelfs boven de nok van het dak moet uitkomen.

Een gesloten verbranding is de benaming voor het systeem waarbij zowel de lucht die nodig is voor de verbranding als de rookgassen door één en hetzelfde kanaal aan-en afgevoerd worden.  Gashaarden hebben een gesloten verbrandingssysteem (ventousesysteem).  De afvoer kan uitmonden zowel in de gevel als door het dak.  Hierdoor heb je meer keuze voor het bepalen van de plaats waar de haard komt. Dit systeem is uitstekend geschikt voor de moderne goed geïsoleerde en mechanische geventileerde woningen.  De diameter van het rookkanaal moet minimum 150mm zijn.

3. Wat is de hoogte en diameter van het rookkanaal? icon vraag

De afmetingen omtrent de hoogte en de diameter van het rookkanaal (indien aanwezig) zijn belangrijk voor de goede werking van de haard en zijn dan ook noodzakelijk om u te helpen bij de juiste keuze van het haardtoestel.

Waarom kiezen voor abc-haarden?

Voor een persoonlijk en deskundig advies omtrent de verdere keuze van de juiste haard kunt u steeds bij ons terecht.  Bovendien kunt u in onze inspiratie-showroom de vele haardmodellen ingebouwd in diverse sferen en stijlen beleven .  Onze experts staan klaar om u een persoonlijk advies op maat te geven, rekening houdend met uw specifieke situatie.  Wij maken dan ook samen, vrijblijvend,  een situatieschets en kunnen uw wensen bespreken omtrent de aankleding rondom de haard.  Wij hebben een eigen metaal-, natuursteen- en schrijnwerkatelier en bieden hiermee alle maatwerk aan onder 1 dak