Samen voor een warme winter en een gezonde buurt! Vervang je oude haard en stook op de juiste manier

23/09/2018 wetgeving

 

Nieuwe houthaarden met moderne technologieën staan niet enkel ten dienste van het comfort maar ook van het milieu. Deze houthaarden garanderen een vermindering van de uitstoot van fijn stof door een geoptimaliseerd verbrandingsproces. Ook de real-time bijregeling van de verbrandingsparameters zorgen voor een verminderde uitstoot, denk maar aan de Diamond+ haarden van het merk M-Design.

 

Kiezen voor een houthaard heeft voordelen voor het milieu:

- met hout verwarmen afkomstig van een duurzaam bos heeft geen invloed op de klimaatopwarming en is CO2-neutraal

- we zijn voor onze energie minder afhankelijk van landen die aardgas produceren

- geschikt bosbouwbeheer verzekert het behoud en onderhoud van natuurlijke omgevingen met grote biodiversiteit

 

Voor 50g fijnstof moet je maar liefst 278 nieuwe performante haarden laten branden. Dit komt overeen met 1 open haard of 4 verouderde haardtoestellen. Bovendien is het fijn stof uit moderne houtverbranding 5 keer minder toxisch en wordt het 16 keer sneller weer uitgeademd omdat het eerder mineraal is van aard en nagenoeg geen koolwaterstoffen bevat.

Op basis van Europese studies is het duidelijk dat indien alle oude toestellen met houtverbranding vervangen zouden worden door nieuwe, de uitstoot van fijn stof met bijna 90% zou verminderen. Dat is de uitdaging, te meer omdat de EU brandhout formeel erkend heeft als hernieuwbare energiebron. In veel Europese landen wordt houtverbranding gepromoot om de klimaatdoelstellingen te halen.  Zo kan een consument in Frankrijk een deel van de aankoop van een gecertifieerde houtkachel aftrekken van zijn personenbelasting. In de koude Scandinavische landen zijn de moderne performante houtkachels erg populair.

 

STOOKTIPS :

-Gebruik droog brandhout! Brandhout heeft zijn hoogste rendement en laagste CO2 uitstoot als het goed droog is, d.i. maximaal vochtpercentage  van 20%.  Met een metertje kun je zelf het hout testen. Vers brandhout bevat ca 50% vocht. Het hout laat men best drogen op een overdekte plaats waar luchtstroom aanwezig is.

-Gebruik aanmaakblokjes in plaats van krantenpapier. Het brandt veel schoner en er komt meer warmte vrij. Gebruik zeker ook voldoende aanmaakhout !

-Steek het vuur langs boven aan. Als we het vuur langs onderen aansteken dan gaan de grotere blokken een tijd liggen roken en dat veroorzaakt vervuiling. Je legt beter de grotere blokken onderaan gekruist zodat er lucht bij kan.  Daarop leg je het aanmaakhout en helemaal vanboven het aanmaakblokje.  Deze techniek biedt de beste garantie op een schoon glasraam en de minste fijnstof.

-Hou het glasraam goed in het oog. Je glasraam vertelt als je goed bezig bent. Als het raam zwart begint te worden dan moet je meer lucht geven.  Bij het aanmaken moet je maximaal lucht geven, eens het vuur goed brandt dan verminder je beter de luchttoevoer.

-Vervang je verouderde haard door een nieuw toestel uitgerust met de meest moderne technologieën.  Als je met alle bovenvermelde tips nog steeds een vuil raam hebt, dan is het tijd om de oude haard te vervangen door een nieuwe performante haard. Oude houthaarden zijn moeilijk te regelen en verbruiken veel hout voor weinig warmte. 

 

ONZE HOUTHAARDEN

Ontdek onze houthaarden via  http://www.abc-haarden.be/nl/haarden/types/houthaarden

Welke haard is de beste keuze

Bij de keuze van haard – op gas of hout – moeten we ons een aantal vragen stellen rekening houdend met uw specifieke situatie:

1. Wat is het vermogen van het toestel? icon vraag

Bij de keuze van een haard - gas of hout - moet rekening gehouden worden met het vermogen van het toestel. Dit wordt berekend a.h.v. het aantal m3 van de woonruimte en de isolatiewaarde van de woning. De meeste woningen zijn voorzien van een CV en de haard dient er enkel als bijverwarming. Bijgevolg heeft een gemiddelde woonkamergrootte slechts 3 à 4 kW nodig om de ruimte te verwarmen.

2. Kiest u voor een open of een gesloten verbrandingssysteem? icon vraag

Daarnaast is de keuze voor een open of gesloten verbranding net zo belangrijk.

Een open verbranding is de benaming voor het systeem waarbij de lucht die nodig is voor de verbranding ofwel rechtstreeks van buitenaf ofwel uit de ruimte wordt gehaald. Houthaarden hebben altijd een open verbrandingssyteem en vereisen een goede ventilatie van de woning.  Indien de woning uitgerust is met een 'balansventilatiesysteem' moet er gewerkt worden met een buitenluchtaansluiting. De aangevoerde verse lucht wordt na verbranding afgevoerd via één enkele rookgasafvoer.  Tevens moet je er rekening mee houden dat de afvoer van een houthaard altijd naar boven moet en zelfs boven de nok van het dak moet uitkomen.

Een gesloten verbranding is de benaming voor het systeem waarbij zowel de lucht die nodig is voor de verbranding als de rookgassen door één en hetzelfde kanaal aan-en afgevoerd worden.  Gashaarden hebben een gesloten verbrandingssysteem (ventousesysteem).  De afvoer kan uitmonden zowel in de gevel als door het dak.  Hierdoor heb je meer keuze voor het bepalen van de plaats waar de haard komt. Dit systeem is uitstekend geschikt voor de moderne goed geïsoleerde en mechanische geventileerde woningen.  De diameter van het rookkanaal moet minimum 150mm zijn.

3. Wat is de hoogte en diameter van het rookkanaal? icon vraag

De afmetingen omtrent de hoogte en de diameter van het rookkanaal (indien aanwezig) zijn belangrijk voor de goede werking van de haard en zijn dan ook noodzakelijk om u te helpen bij de juiste keuze van het haardtoestel.

Waarom kiezen voor abc-haarden?

Voor een persoonlijk en deskundig advies omtrent de verdere keuze van de juiste haard kunt u steeds bij ons terecht.  Bovendien kunt u in onze inspiratie-showroom de vele haardmodellen ingebouwd in diverse sferen en stijlen beleven .  Onze experts staan klaar om u een persoonlijk advies op maat te geven, rekening houdend met uw specifieke situatie.  Wij maken dan ook samen, vrijblijvend,  een situatieschets en kunnen uw wensen bespreken omtrent de aankleding rondom de haard.  Wij hebben een eigen metaal-, natuursteen- en schrijnwerkatelier en bieden hiermee alle maatwerk aan onder 1 dak