Denk je aan een mooie gashaard maar twijfel je wegens de hoge gasprijzen?

06/02/2022 inspiration

Is het wel een goed idee om de aankoop van jouw favoriete gashaard uit te stellen?

* Het rendement van je gashaard

Alle gashaarden moeten voldoen aan een hoogrendements energielabel. Het rendement geeft aan hoeveel (of beter gezegd: hoe weinig) warmte op die manier verloren gaat. Hoe minder warmteverlies, hoe hoger het 'rendement'. De moderne gashaarden hebben een 'hoog' rendement. Er gaat dus vrijwel geen warmte meer verloren 

De haard leg je aan op de momenten wanneer je de sfeer wenst. Zo bepaal je zelf het verbruik. De nieuwe ECO gashaarden verbruiken heel weinig.  Naargelang de gewenste sfeer of warmte kun je kiezen voor een laag of een hoog vuur, met weinig of meer verbruik en beide keuzes aan een hoog rendement. De kostprijs van het verbruikte gas is hierdoor minimaal.

.

* De gasprijs zal op termijn dalen maar de kostprijs van een haardproject niet!

1)Hoge gasprijzen: slechts een tijdelijk fenomeen 

-Gas wordt momenteel gebruikt als vervanger van de vervuilende grondstoffen o.a. kolen en mazout. De bedoeling is dat in de toekomst alles meer elektrisch aangestuurd wordt. Hiervoor heeft men zon- en windenergie nodig, waarvan er momenteel niet voldoende is maar men volop inversteringen plant en uitvoert. Eens er voldoende elektrische energie geproduceerd zal worden zal er veel minder gas nodig zijn dan op heden en zullen prijzen dalen.

-Momenteel liggen er internationaal enkele kernreactoren stil voor onderhoud waardoor deze minder elektriciteit aanbieden en er meer gas nodig is. Nadat deze reactoren hersteld zijn zal ook hier minder gas nodig zijn en zullen prijzen dalen.

-Internationaal is er met Rusland politieke ongerustheid omtrent Oekraïne en zijn er problemen met het in gebruik nemen van de gasleiding die loopt van Rusland naar Duitsland. Hierdoor is er minder aanbod van gas, wat op dit ogenblik bijdraagt tot de verhoging van de gasprijs.  Bij oplossing van dit probleem zal de prijs dalen.

.

2)Steeds stijgende prijzen haardtoestellen en projectuitvoering

-De prijzen van de productie van haardtoestellen zijn nog steeds in stijgende lijn, dit wegens aanhoudend internationale prijsstijgingen van grondstoffen, afgewerkte producten, energie en transport. Alle leveranciers hebben onlangs hun prijzen verhoogd en sommige kondigen nu al extra verhogingen aan vanaf april.

-Ook de prijzen van de bouwmaterialen, hout en toekomstige loonstijgingen zullen ervoor zorgen dat de prijs van een haardproject in de toekomst duurder wordt.

.

.

BATIBOUW

Momenteel loopt er een BATIBOUWACTIE tot eind maart 2022 met extra korting. Mocht je hierin interesse hebben laat maar weten. Je kan steeds een afspraak vastleggen om jouw project te bespreken. Wij werken ENKEL OP AFSPRAAK. Vraag hier jouw afspraak aan http://www.abc-haarden.be/nl/contact/

.

Zien we je binnenkort!

ABC Haarden Team

Welke haard is de beste keuze

Bij de keuze van haard – op gas of hout – moeten we ons een aantal vragen stellen rekening houdend met uw specifieke situatie:

1. Wat is het vermogen van het toestel? icon vraag

Bij de keuze van een haard - gas of hout - moet rekening gehouden worden met het vermogen van het toestel. Dit wordt berekend a.h.v. het aantal m3 van de woonruimte en de isolatiewaarde van de woning. De meeste woningen zijn voorzien van een CV en de haard dient er enkel als bijverwarming. Bijgevolg heeft een gemiddelde woonkamergrootte slechts 3 à 4 kW nodig om de ruimte te verwarmen.

2. Kiest u voor een open of een gesloten verbrandingssysteem? icon vraag

Daarnaast is de keuze voor een open of gesloten verbranding net zo belangrijk.

Een open verbranding is de benaming voor het systeem waarbij de lucht die nodig is voor de verbranding ofwel rechtstreeks van buitenaf ofwel uit de ruimte wordt gehaald. Houthaarden hebben altijd een open verbrandingssyteem en vereisen een goede ventilatie van de woning.  Indien de woning uitgerust is met een 'balansventilatiesysteem' moet er gewerkt worden met een buitenluchtaansluiting. De aangevoerde verse lucht wordt na verbranding afgevoerd via één enkele rookgasafvoer.  Tevens moet je er rekening mee houden dat de afvoer van een houthaard altijd naar boven moet en zelfs boven de nok van het dak moet uitkomen.

Een gesloten verbranding is de benaming voor het systeem waarbij zowel de lucht die nodig is voor de verbranding als de rookgassen door één en hetzelfde kanaal aan-en afgevoerd worden.  Gashaarden hebben een gesloten verbrandingssysteem (ventousesysteem).  De afvoer kan uitmonden zowel in de gevel als door het dak.  Hierdoor heb je meer keuze voor het bepalen van de plaats waar de haard komt. Dit systeem is uitstekend geschikt voor de moderne goed geïsoleerde en mechanische geventileerde woningen.  De diameter van het rookkanaal moet minimum 150mm zijn.

3. Wat is de hoogte en diameter van het rookkanaal? icon vraag

De afmetingen omtrent de hoogte en de diameter van het rookkanaal (indien aanwezig) zijn belangrijk voor de goede werking van de haard en zijn dan ook noodzakelijk om u te helpen bij de juiste keuze van het haardtoestel.

Waarom kiezen voor abc-haarden?

Voor een persoonlijk en deskundig advies omtrent de verdere keuze van de juiste haard kunt u steeds bij ons terecht.  Bovendien kunt u in onze inspiratie-showroom de vele haardmodellen ingebouwd in diverse sferen en stijlen beleven .  Onze experts staan klaar om u een persoonlijk advies op maat te geven, rekening houdend met uw specifieke situatie.  Wij maken dan ook samen, vrijblijvend,  een situatieschets en kunnen uw wensen bespreken omtrent de aankleding rondom de haard.  Wij hebben een eigen metaal-, natuursteen- en schrijnwerkatelier en bieden hiermee alle maatwerk aan onder 1 dak